Fresh Logistics – Warehousing

Opslag

Fresh Logistics verzorgt zowel dedicated als public warehousing en garandeert iedere opdrachtgever een oplossing op maat voor alle inbound, outbound en handling. Fresh Logistics, strategisch zeer gunstig gelegen op de verkeerswisselaar E313 – E314 te Lummen en in het midden van de Benelux, heeft 25.000 m² beschikbaar en dit over 4 temperatuurszones (koel, diepvries, ambiant en droog). Opslag, voorraadbeheer, handling, orderpicking en verzendgereed maken, labellen, houdbaarheidsbewaking, het verstrekken van managementinformatie enz. behoren tot de vele diensten die Fresh Logistics de klant kan bieden.

Picking

Voor het beheer van de voorraden wordt gebruik gemaakt van een geavanceerd Warehouse Management Systeem (WMS, Navision), dat middels RF radiofrequentie en scanning van barcodes de volledige goederenflow beheert. Inslag, opslag, picking, uitslag. Afhankelijk van de opslagmethodiek hanteert Fresh Logistics verschillende multi-functionele opslagsystemen. De opslag activititeiten kunnen verschillende productgroepen zijn zoals eindproduct, halffabrikaat, grondstof, verpakking, leeggoedsoorten, ….

Magazijnorders komen elektronisch door en worden steeds verwerkt in het WMS systeem van Fresh Logistics. Pickingslijsten worden gegenereerd van uit stock en dit op basis van houdbaarheidsdatum, aantallen en referenties. Meerdere systemen zijn toepasbaar vb. Fifo, Lifo, Fefo…

Orders worden verzend klaargemaakt op pallet- of colliniveau. De zendingen worden ingefolieëd en voorzien van een duidelijke indentificatielabel. Leverdocumenten en transportdocumenten zullen de zending vergezellen tot en met de retour van de afgetekende duplicaten.

Cross Docking

Uniek bij Fresh Logistics is het logistieke versplatform voor alle distributiezendingen. De klaargemaakt zendingen zijn afkomstig uit de eigen warehouse ruimten of klaargemaakt bij de desbetreffende producenten. De goederen worden ingepland per postcode en overnachten één nacht bij Fresh Logistics voor de effectieve uitlevering. Het uitgangspunt is verlaging van de totale kosten in de distributieketen door vermindering van het aantal orders en de administratie daarvan, alsook efficiënter transport en distributie. Directe aanleveringen van de producent naar de winkelniveaus zijn veel minder interessant dan het logistieke platform dat Fresh Logistics biedt. Onder deze cross dock module zit eveneens het versplatform voor Cash & Carry groothandel Makro/Metro. De versleveranciers leveren hun producten aan op stock of op afgewerkt order, elke ochtend worden de Belgische Makro en Metro vestigingen bevoorraad met verse producten (zuivel, charcuterie, delicatesse, vlees, kaas,…).

Datacommunicatie

De ordering van de klant kan per order entry rechtstreeks via data transmissie met de opdrachtgever of via EDI, maar evenzeer via mail of fax.

Stockoverzichten kunnen via meerdere communicatiemiddelen doorgegeven worden op de gevraagde frequenties. KPI rapportages (Key Performance Indicators) zijn eveneens beschikbaar en en dit op maatgemaakt per klant.

Sinds Maart 2003 is de samenwerking met de Metro Group en een groot aantal producenten van verpakte voedingswaren een Break Bulk Crossdocking (BBXD) operatie opgezet. De vestigingsorders worden gecumuleerd tot één Makro order. Makro centraliseert en geeft dit order elektronisch door aan de leverancier en Fresh Logistics. Voor de leverancier heeft dit het voordeel dat hij slechts een order moet aanleveren en slechts eenmaal de administratie moet afhandelen.